drukuj

Bardzo greckie tzatziki

Dla mnie tzatziki istniało zawsze jako dodatek do mięs, a okazuje się, że Grecy serwują tzatziki jako przystawkę, z pieczywem. Greckie tzatziki jest gęste i oczywiście jest „takie jakoś inne” niż przyrządzone w Polsce. Tak więc postanowiłam włożyć więcej wysiłku w przygotowanie, poczytać troszkę i udało mi się udoskonalić przepis i zbliżyć go do greckiego oryginału… Pomocna jest łatwość dostania w polskich sklepach greckiego, gęstego jogurtu.

SKŁADNIKI:

  • pół kilo ogórków gruntowych
  • 1 duży (lub więcej) grecki jogurt
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka dobrej, greckiej oliwy
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • oregano

PRZYGOTOWANIE:

  • najważniejsze jest pozbycie się nadmiaru wody z ogórków, tak więc obieram je, ścieram, solę i umieszczam na sitku, aby zgubiły nadmiar wody, na koniec umieszczam je na bawełnianej ściereczce, zawijam i wyciskam
  • do ogórków dodaję czosnek, jogurt i śmietanę, doprawiam oregano, solą i pieprzem
0