drukuj

Bułeczki drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 250 g margaryny
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • białko jajka do posmarowania wierzchu
  1. drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukrem i zostawić, aż wyrosną (ok. 20 minut)
  2. margarynę stopić i wymieszać z resztą mleka
  3. dodać mleko z margaryną do mąki i wymieszać z zaczynem z drożdży, wymieszać ręką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut
  4. wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, podzielić na kawałki, uformować z nich kulki i ułożyć na blasze do pieczenia w sporych odstępach i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 – 40 minut, wierzchy na koniec posmarować białkiem
  5. piec w 180 – 200 stopniach aż się bułeczki zarumienią
0