drukuj

Chłodnik z Granatem Malki Kafki

Czekałam z tym przepisem aż do lata. Program Koszer Macher, w którym przepis został podany przez panią Malkę Kafkę był nagrywany na naszej ekspozycji zimą i został oceniony przez współpracowników jako jeden z lepszych. Ale cóż, zima nie czas na chłodnik. A nasze lato? Jeszcze parę tygodni do niego trzeba zaczekać, jednak piękna botwina w sklepie była jak przypomnienie… I zapach świeżego koperku…

Chłodnik Malki Kafki ma wśród składników owoc granatu. I to jest to, co intryguje i dodaje słodyczy. Oraz oczywiście płatki migdałów i orzechy, które ja zdecydowałam się przyprażyć na patelni.

SKŁADNIKI (przepis minimalnie różni się od orginału, a orginał można zobaczyć na stronie Kuchni.tv, w roli wnętrza nasza kuchnia ekspozycyjna ;-)

  • jogurt naturalny
  • ogórki
  • koperek
  • botwina plus burak (duszę na maśle, w orginale ugotowane z ziołami: goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem)
  • rzodkiewki
  • czosnek (w orginale cebula)
  • owoc granatu
  • płatki migdałów i orzechy włoskie

Wszystkie składniki mieszam i wstawiam do lodówki.

0