drukuj

Ciasto Drwala

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 3 średnie jabłka
  • 185 g. wydrylowanych i posiekanych daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 125 g. masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

MASA NA WIERZCH:

  • 100 gram masła
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 150 g. wiórków kokosowych

WYKONANIE:

  1. Przygotowujemy tortownice –średnica ok. 24 cm- wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i siekamy miąższ, następnie łączymy z daktylami, sodą oczyszczoną i wrzącą wodą, po czym całość odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Miksujemy masło i cukier na lekką masę, następnie dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i dokładnie ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do maślanej masy, na przemian z przygotowanymi owocami (woda z owoców również)
  4. Przelewamy całość do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60 minut.
  5. W tym samym czasie przygotowujemy masę na wierzch ciasta. Podgrzewamy w rondlu masło i mleko, następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe i gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej masy.
  6. Gdy Ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika i polewamy przygotowaną masą. Z powrotem wstawiamy ciasto do piekarnika na 15 minut. W razie potrzeby opiekać wierzch ciasta, aby przyciemnić kolor.
  7. Pozostawiamy ciasto w tortownicy do ostygnięcia, a następnie podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Przepis: Tamara Milstein- „Najlepsze ciasta świata”

Życzę smacznego,

Bogdan Hryniszyn

0