drukuj

Dynia Marynowana

Dynia marynowana, jako ozdoba wnętrza kuchennego, to przebój naszej ekspozycji w Chobocie. Ale oprócz tego, że ładnie wygląda równie dobrze smakuje i pasuje do wielu potraw. Można ją stosować jako dodatek do pieczonego sera lub do mięs i wędlin. A dla ozdoby, oprócz dyni, na koniec lata można zamarynować sobie fioletowe śliwki i różnobarwne papryki. Gdy się znudzą: wystarczyć otworzyć i zjeść…

Składniki:

  • dynia obrana ze skórki i pokrojona w kostkę
  • ocet spirytusowy 10%
  • goździki, liście laurowe, imbir

Przygotowanie:

  • dynię obgotowujemy w wodzie z kilkoma łyżkami octu, wkładamy do słoików
  • przygotowujemy marynatę: woda z octem w tych samych ilościach, dodajemy liście laurowe i goździki i zagotowujemy, po lekkim ostudzeniu zalewamy dynię w słoikach
  • można dodać korzeń imbiru
0