drukuj

Krewetki miodowo-imbirowo-czosnkowe

Można poczuć się jak na wakacjach nad egzotycznym morzem… Przygotowanie krewetek to chwila, troszkę dłużej się obiera ze skorupek w trakcie jedzenia. Ale przecież w tym cały urok.

Najważniejszą rzeczą jest nabycie smacznych krewetek. W Polsce nabycie świeżych jest raczej karkołomne, więc polecam zbadanie tematu mrożonych. Możliwości jest wiele, markety prześcigają się w ofertach, ale tak naprawdę jest to najbardziej skomplikowany element przyrządzenia potrawy.

Prób było kilka i kilka wypadło kiepsko. Najlepsze krewetki są surowe, czyli szare. Te są rewelacyjne, smakują jakby prosto wyciągnięte z wody. Nabyłam w Lidlu, ale to była jednorazowa dostawa. Nie polecam obgotowanych – różowych. Smakowały …plastikowo.

MARYNATA:

  • oliwa
  • miód
  • wyciśnięty czosnek
  • starty imbir
  • odrobina chili jak ktoś lubi

W marynacie krewetki należy zostawić na kilka godzin lub całą noc. Usmażyć w patelni lub woku albo zgrillować na grillu.

SOSY I DODATKI:

  • chiński słodko-kwaśny (gotowy w buteleczce)
  • tzatziki (jogurt naturalny, ogórek, czosnek, zioła)
  • masło czosnkowe (masło, czosnek)
0