drukuj

Kuchnia Chińska: Wrap z Mięsem w Sosie Ostrygowym

Mój nowy nabytek to wok. Pierwsza potrawa i inwestycja okazała się trafiona. Mięso przyrządza się błyskawicznie, a tłuszcz mniej pryska.

Kuchnia chińska w mojej kuchni została zainspirowana programem BBC. Oczywiście, zgodnie z tytułem okazała się nie dość że łatwa, to jeszcze błyskawiczna do wykonania.

Szczególnie przypadło mi do gustu mięso siekane na drobne kawałeczki, dobrze zamarynowane i króciutko obsmażone na gorącym tłuszczu. Dlatego też postanowiłam użyć tak przygotowanego mięsa jako nadzienia do kebabu.

kebab

PRZYGOTOWANIE MIĘSA (SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB):

  • polędwica wieprzowa (około 350 gram)
  • sos ostrygowy
  • jasny sos sojowy
  • sól, cukier
  • wino ryżowe
  • płatki chili

Mięso posiekać na drobne kawałki, wymieszać z sosem ostrygowym i sojowym, posłodzić, popieprzyć i odstawić. Rozgrzać tłuszcz. Mięso smażyć dosłownie kilka minut, na koniec dodać wino ryżowe i płatki chili.

kebab

PRZYGOTOWANIE WRAPA

  • 4 wrapy
  • sałata lodowa
  • cebula
  • pomidor
  • śmietana

Wszystkie składniki zawinąć we wrap i polać odrobiną śmietany.

0