drukuj

Kuchnia Indyjska: Kurczak Punjabski

Kuchnia Indyjska to przyprawy, przyprawy, przyprawy… W czasie gotowania unosi się fantastyczny aromat, a wszystkie składniki właściwie egzotyczne nie są prócz wspomnianych przypraw. Więc tak – przed planowanym gotowaniem potrawy indyjskiej czeka nas mały rajd po sklepach poprzedzony wędrówką po googlu i wikipedii (tudzież słowniku dictionary.pl) w celu stwierdzenia co jest co. Używamy określonego zakresu przypraw. Nasze sklepy też oferują raczej standard. Jednak kuchnia indyjska to trochę więcej. Ale po dokładnym rozeznaniu być może wystarczy nam „zwykły sklep”.

Więc małe podsumowanie. Oto mały przegląd przypraw:

1. Popularne i łatwo dostępne:

  • cynamon (także w lasce)
  • liście laurowe
  • chili (proszek lub papryczka)
  • imbir (w korzeniu jest dostępny nawet w sklepie w Halinowie ;-)
  • kolendra (zazwyczaj używana do pasztetów, jako roślinka stosowana zamiennie z natką pietruszki)
  • kardamon
  • goździki

2. Mniej znane:

  • Kmin rzymski (ale czasem do kupienia w „zwykłym sklepie”)
  • Lukrecja
  • Kurkuma (żółty składnik curry)
  • Czarnuszka
  • Garam Masala (indyjska mieszanka smażowych i prażonych przypraw, łatwo dostępna jest wersja „Bombaj Masala” firmy Kotany)

Przyprawy smaży się (na oliwie lub oleju) lub praży (na suchej patelni). Część z nich dodaje się na wstępie gotowania, inne, jak np. Garam Masala na sam koniec.

Prezentowana dziś potrawa – kurczak w szpinaku – to dość prosty i smaczny przepis podejrzany w programie „Indian Food Made Easy”. Oto sposób przyrządzenia:

Smażymy na oliwie zioła:

  • kardamon
  • cynamon
  • liście laurowe
  • papryczkę chili (całą, zieloną)

Dodajemy posiekaną cebulę. Wrzucamy kawałki kurczaka i przecier pomidorowy z czosnkiem. Potem dodajemy kolejne przyprawy:

  • imbir świeży
  • kolendrę
  • garam masala
  • sól
Gotujemy 10 – 12 minut.

Na koniec dodajemy jogurt i posiekany szpinak. Gotujemy kolejne 10 – 12 minut.

Przepis w oryginale: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/chickenwithspinach_90047

0