drukuj

Kuchnia Indyjska: Ryba i Kolendrowe Chutney z Goa

Chutney to w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców, warzyw i przypraw. Przygotowanie jest łatwe. Trzeba wszystko razem zmielić. Istnieje wiele rodzajów. Dziś: kolendrowe. Zwykły blender czyni cuda.

Podobno jemy za mało ryb. Dlaczego nie zmienić tego? Rybę łatwo kupić, a mrożoną to już można dostać „wszędzie”. Najczęściej ryby przygotowujemy w piekarniku, co jest bardzo praktyczne, gdyż unikamy kłopotliwego smażenia. Układamy rybę w naczyniu do zapiekania, doprawiamy i …danie szykuje się samo.

Składniki: ryba i chutney.

Składniki na chutney:

  • liście świeżej kolendry
  • nasiona kolendry
  • czosnek
  • sok cytrynowy
  • imbir
  • chili
  • kmin
  • pistacje
  • woda
  • sól
  • kokos – miąższ (a jak na polskie warunki: wiórki kokosowe plus mleko kokosowe)
  • smażone nasiona musztardy (gorczyca)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Mielimy, aby otrzymać chutney. Sporządzoną masą okładamy rybę. Można ją ponacinać, aby wchłonęła więcej smaku. Pieczemy około 50 minut.

0