drukuj

Kuchnia Indyjska: Wieprzowina Vindaloo z Rejonu Goa

Niby banalne, a jednak jaki smak… Kolejny przepis z programu BBC HD Indian Food Made Easy. Wszystkie wychodzą przepysznie, więc z dużą dawką zaufania testuję kolejne. Jak widać w BBC HD oprócz „wypasionego” obrazu serwuje …rozkosz podniebienia w pakiecie? 

Przepis na wieprzowinę vindaloo jest bardzo prosty. Prezenterka Anjoum Anand nauczyła tego przepisu mężczyznę, który nigdy wcześniej  nic nie gotował. Myślałam, że smak nie będzie ciekawy, bo za banalny – a tu niespodzianka. Wyszło pysznie. Jeszcze czuję świeży posmak nasion kolendry…

Oto przepis: potrzebna jest wieprzowina, przyprawy, czosnek, cebula, imbir. Żelazny zestaw potraw indyjskich.

Sposób przygotowania:

1. Przygotować przyprawy:

  • nasiona kardamonu
  • ziarna pieprzu
  • goździki
  • nasiona kolendry
  • nasiona kminu
  • cynamon

Wszystkie przyprawy należy stłuc w moździeżu.

2. Przygotować „pastę” czyli zmiksować lub utrzeć i wymieszać:

  • ocet winny
  • czosnek
  • imbir
  • papryczki chili (lub chili w proszku)

3. Wieprzowinę należy pociąć w kostkę i dodać do niej mieszankę ziół oraz pastę. Tak doprawione mięso można odstawić do lodówki nawet na 12 godzin lub od razu smażyć.

4. Na gorącą oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli – dodajemy przygotowane mięso. Dusimy około 45 minut pod przykrywką.

Kuchnia indyjska kojarzy się z ostrymi przyprawami. Fakt: jest ich bardzo dużo. Ale nigdy nie są za ostre. Zasada brzmi, że przyprawy mają wydobyć smak, ale nigdy nie powinny być tak ostre, by nie dało się zjeść potrawy.

0