drukuj

Kurczak z Cytryną i Miodem

Lubię dania, które nie tylko dobrze smakują, ale także kuszą ładnym wyglądem. Taki jest kurczak z cytryną. Jestem zadowolona z przepisu i oceniam go jako jeden z lepszych.

Dodatkowo jest mało czasochłonny, a cytryny są dostępne przez cały rok…

SKŁADNIKI:

  • 2 cytryny
  • miód
  • oliwa
  • cukier
  • sól
  • curry
  • chili
  • czosnek (wyciśnięty lub pokrojony w kawałki)
  • imbir (starty lub pokrojony w kawałki)
  • kurczak (piersi lub nózki, tyle, ile trzeba dla domowników czy gości ;-)

Kurczaka należy umyć i umieścić w naczyniu do zapiekania. Posypać curry, cili, solą, wrzucić czosnek i imbir. Na patelnię wlać oliwę (tyle, żeby zakryło dno), dodać 3 łyżki miodu i jedną cukru i podgrzać. Wrzucić plasterki cytryny i podsmażyć przez 2-3 minuty. Zalewą z patelni zalać kurczaka. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę.

0