drukuj

Leśny Mech Grzegorza

SKŁADNIKI:

  • szpinak mrożony 450g (drobno siekany, nie w liściach)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan – fixy
  • cukier waniliowy
  • owoce granatu do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

  • rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody
  • miksujemy jajka z cukrem i dodajemy olej
  • wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • dodajemy szpinak i mieszamy łyżką
  • wlewamy do formy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni (aż do uzyskania efektu „suchego patyczka”)
  • po wystudzenia ścinamy nożemy wierzch i rozdrabniamy na talerzyku
  • ubijamy śmietanę wraz ze śmietan – fixami, można do smaku dodać cukru pudru
  • śmietanę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, posypujemy okruszkami i owocami granatu
0