drukuj

Marcepanowa Rozkosz

SKŁADNIKI:

  • 40 dag migdałów
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 łyżki rumu lub likieru amaretto
  • kakao

WYKONANIE:

1. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. minutę. Po tym czasie zlać wodę i obrać migdały ze skórki.

2. ¾ migdałów zemleć (resztę odłożyć) , dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i likierem. Przez chwilę ucierać masę w misce drewnianą pałką.

3. Masę przełożyć do rondelka, ustawić na małym ogniu i dalej ucierać, aż zacznie odstawać od ścianek rondelka.

4. Przełożyć masę na wilgotną ściereczkę, zawinąć i pozostawić na dobę.

5. Następnego dnia masę zagnieść, urywać małe kawałki i formować nieduże kuleczki, wkładając do środka po jednym obranym migdale. Gotowe kuleczki marcepanowe obtaczać w kakao.

marcepanowe kulki

Takie kuleczki można podać na deser lub zapakować do ozdobnego pudełka i zrobić z nich prezent.

Życzę smacznego

Bogdan Hryniszyn

0