drukuj

Paszteciki

Ciasto na paszteciki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/4 kg tłuszczu (np. roztopionej w rondelku „Kasi”)
  • 30 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • drożdże rozpuścić w mleku
  • mąkę wsypać do miski, dodać do niej drożdże, tłuszcz, cukier i sól i zagnieść
  • ciasto po kawałku rozwałkowywać i wycinać z niego kółka, naskładać pasztet i robić pierożki
  • upiec na blasze w temperaturze 220 stopni przez 8 minut

Skąd nadzienie? Wzięłam po prostu gotowy, domowy pasztet. Cóż, dzięki mamie i babci mogę sobie życie ułatwiać…

Niewątpliwie paszteciki dobrze wyjdą również z nadzieniem grzybowym…

0