drukuj

Quiche lorraine ze szparagami

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, sól i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
  • naczynie do tarty smaruję masłem
  • ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę

Składniki na farsz:

  • 5 jajek
  • opakowanie śmietany 18%
  • tarta mozzarella około 200g
  • pęczek lub dwa zielonych szparagów
  • około 0,5 kg boczku
  • sól
  • opcjonalnie mascarpone jeszcze można dodać

Wykonanie:

  • szparagi obieram i kroję na kawałki około 3cm długości i blanszuję (wrzucam do wrzątku na około minutę)
  • jajka mieszam ze śmietaną i około 100g mozzarelli, solę, do masy wrzucam zblanszowane szparagi, plus ewentualnie mascarpone
  • boczek kroję na małe kawałki i podsmażam na patelni, po wystudzeniu również dodaję do masy jajecznej, lekko wrzystko solę
  • masę jajeczną wykładam na ciasto, posypuję resztą sera mozzarella i zapiekam w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 100 stopni
0