drukuj

Rolada Węgierska

Węgry słyną nie tylko z gulaszu i tokaja, ale również doskonałych słodyczy. Jednak roladę węgierską lubię nie tylko z powodu jej smaku. Jej dodatkową zaletą jest …łatwość wykonania. A składniki najczęściej mam w domu i nie muszę dodatkowo robić zakupów w sklepie. Przepis idealny nie tylko od święta, ale również w tygodniu, po pracy.

CIASTO:

  • 4 PACZKI HERBATNIKÓW (OK. 40 dag) petit beurre
  • 1,5 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag. Cukru pudru
  • Kieliszek rumu lub innego alkoholu wedle uznania ( niekoniecznie)

KREM:

  • 20 dag. Masła
  • 20 dag. Cukru pudru
  • ½ do ¾ paczki wiórków kokosowych (na wyczucie)

Herbatniki włożyć do plastikowego woreczka, woreczek zawiązać. Pokruszyć herbatniki wałkiem na stolnicy.Napar kawy wymieszać z cukrem pudrem , kakao, rumem i stopniowo dodawać herbatniki, wyrabiając elastyczne ciasto. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka należy dokruszyć kilka herbatników aby uzyskać dobrą masę.

Krem. Ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy cukier puder, a na końcu wiórki kokosowe.

Aby zrobić roladę należy posmarować pergamin masłem, następnie nakładamy ciasto i układamy placki wielkości 20*30 cm i grubości ok. 2-3 cm. (powinno wyjść 2 placki) następnie nakładamy krem i zwijamy w roladę. Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki, na ok. 2 godz.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis i zdjęcie: Bogdan Hryniszyn

0