drukuj

Ryba w Czerwonym Winie z Sosem z Kaparów

Kto powiedział, że czerwone wino nie pasuje do ryby? Widzę, że w tej wersji pasuje dobrze…

Ryba może być mrożona. Smaczna jest miruna. Przygotowuje się ją prosto. Wystarczy ją obtoczyć w zalewie i zapiec. Jest dość dietetyczna, dlatego można pozwolić sobie na szaleństwo dodatków. Więc nie tylko sałatka, ale także hit – pieczone ziemniaczki. Oraz sosy. Dziś, oprócz ulubionego majonezu curry nowość w mojej kuchni: sos z kaparów.

SKŁADNIKI:

  • jeden płat ryby na osobę
  • 3 – 4 cebule

SKŁADNIKI MARYNATY:

  • dwie szklanki czerwonego wina
  • oliwa (pół szklanki)
  • czosnek (wyciśnięty)
  • imbir (starty)
  • pieprz, sól, kurkuma

PRZYGOTOWANIE:

  • wymieszać składniki marynaty i zalać nią rybę w naczyniu do zapiekania
  • ułożyć w naczyniu obrane cebule przekrojone na pół
  • zapiekać około 50 minut w temperaturze 200 stopni

DODATKI:

  • ziemniaki: całe obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut, potem poprzekrawać na pół, ułożyć na blasze, obsypać ziołami i tartym żółtym serem i zapiekać około 30 minut
  • majonez curry: wymieszać majonez z curry i sokiem cytrynowym
  • sos kaparowy: wymieszać marynowane kapary ze śmietaną, natką pietruszki i pieprzem
0