drukuj

Słodka Wątróbka

Tykocin, restauracja żydowska Tejsza. Zamiast najlepszego na świecie cymesu tym razem wybieram wątróbkę w sosie miodowym. Jest rewelacyjna, drugi cymes ;-)

Stąd inspiracja. Przypominam sobie, że w ogóle jest wątróbka i można z niej coś fajnego zrobić. Lubię dania na słodko, więc moja będzie na słodko. Z marchewką, cebulą, rodzynkami, posłodzona dodatkowo miodem i wyostrzona chili i curry. Jednym słowem – cymesowe akcenty.

W sklepie zaskoczenie. Kilogram kosztuje 4 złote. Więc to chyba najtańsza potrawa w moim repertuarze…

SKŁADNIKI (2 osoby na dwa dni;-)

  • wątróbka 1kg
  • marchew 1/2 kg
  • 3 duże cebule
  • paczka rodzynek
  • miód
  • curry
  • chili

Wszystkie składniki duszę na patelni. Najpierw mięso, potem warzywa i przyprawy. Układam na półmisku z roszponką.

0