drukuj

Tarta drożdżowa z dynią i ricottą

Ciasto drożdżowe – to był strzał w dziesiątkę. Wcześniej robiłam kruche, ale ta rewelacyjna i pięknie wygląda.

Ciasto:

  • 125 g (pół kostki) roztopionej Kasi
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży roztopionych w pół szklanki ciepłego mleka
  • cukier, sól
  • wszystko należy wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i wykleić naczynie do tarty, tak aby spora ilość ciasta wystawała poza naczynie

Nadzienie:

  • pół małej dyni (obrać, pokroić w kawałki, osolić, polać oliwą, posypać rozmarynem i podpiec przez 15 minut w piekarniku)
  • serek ricotta
  • 2 jajka
  • sól
  • wszystko wymieszać

Nadzienie wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć kawałki salami, wystające ciasto zagiąć na nadzienie i zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

0