drukuj

Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Fetą

SKŁADNIKI:

  • CIASTO: 125 g masła, 125 g mąki, jajko, szczypta soli i kurkumy
  • 2 duże czerwone cebule
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 100 – 150 g sera feta
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamico
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  • zagnieść ciasto z wszystkich podanych składników i wyłożyć nim spód i boki naczynia do zapiekania
  • cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, dodać cukier i ocet balsamico i smażyć jeszcze przez około 5 minut, ostudzić
  • na ciasto wyłożyć cebulę, fetę pokrojoną na małe kawałeczki oraz posiekane w blenderze oliwki, skropić oliwą
  • piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

0