drukuj

Tarta z Kurkami i Koperkiem

Bardzo dobra tarta.

Kurki lubią koperek. I to nawet bardzo! Przyznam, że to zestawienie budzi wśród moich gości największy entuzjazm. Koperek pozostaje intensywny w smaku także po zapieczeniu i podkreśla walory kurek.

Dzisiejsza tarta to głównie kurki. Sezon w pełni, jest ich bardzo dużo. I dobrze.

Tak więc akcent na kurkach, a reszta dodatków ma tylko im służyć.

Wyszło super. Kto by pomyślał: najprostsze jednak jest najlepsze.

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • wszystko zagnieść, wstawić na chwilę do lodówki

NADZIENIE:

  • kurki podduszone na maśle
  • koperek
  • śmietana
  • jajko
  • starty żółty ser
  • sól, pieprz
  • wszystkie składniki wymieszać

Większą część ciasta ułożyć w formie do zapiekania. Podpiec prze 15 minut, wyjąć, nałożyć nadzienie i z reszty ciasta uformować wierzch w postaci paseczków. Zapiekać aż się zarumieni.

0