drukuj

Tofu Smażone w Woku

Według Ching-He Huang. Jak zwykle super smaczne.

Składniki:

  • 400 g tofu pokrojonego w 2,5 cm kawałki
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • 1 jajko, rozbite i roztrzepane

Składniki sosu:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka wina ryżowego lub cherry
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej wymieszana z dwoma łyżkami wody

Przygotowanie:

  • Kawałki sera obtoczyć w mące
  • wok wypełnić olejem do 1/4 wysokości i rozgrzać do 180 stopni
  • każdy kawałek tofu obtoczyć w jajku i wrzucić do woka; smażyć aż zbrązowieją; wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym
  • do woka wlać odrobinę nowego oleju, rozgrzać, wrzucić imbir, smażyć kilka sekund, potem bulion, wino ryżowe, sól i cukier, zagotować; z powrotem dodać tofu; na koniec dodać mąkę
0