drukuj

Tort Korzenno – Cynamonowy

SKŁADNIKI (BISZKOPT):

  • Jajka 6 szt
  • Mąka pszenna  2/3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana  2/3 szklanki
  • Cukier puder  1 ½ szklanki
  • Przyprawa korzenna 2 łyżki
  • Kakao 2 łyżki

SKŁADNIKI (MASA):

  • Śmietana Kremówka 36% lub 30 % dobrze schłodzona
  • Serek mascarpone 500 g
  • Cynamon  2 łyżki
  • Cukier puder  ½ szklanki
  • Sok z wyciśniętej pomarańczy ok. 0,5 szklanki
  • Spirytus, lub wódka ok. 1 łyżka  lub więcej

DO PRZEŁOŻENIA:

  • Powidła śliwkowe ok. 250-300g.

 

1. BISZKOPT: mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i przyprawę korzenną mieszamy i odstawiamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru aż powstanie puszysta  lśniąca masa. W innej misce ubijamy białka z resztą cukru, aż powstanie gęsta piana. Następnie łączymy żółtka z białkami mieszając bardzo delikatnie. Następnie powoli wsypujemy mąki i dokładnie mieszamy, na koniec możemy krótko zmiksować. Masę wyłożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć wystudzić i przekroić na 3 blaty.

2. MASA: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i cynamon. Serek mascarpone zmiksować parę sekund w osobnej misce a następnie delikatnie wymieszać. Dodałem jeszcze 1 Śmietanfix aby masa lepiej się związała.

0