drukuj

Włoski Omlet z Tymiankiem

Pyszny… A tymianek bardzo dobrze rośnie w naszych ogrodach, zimuje (nawet natrafiłam na rosnący na dziko nad Zalewem Siemianówka), więc polecam.

  • ugotowane ziemniaki 1/2 – 1 kg
  • serek ricotta 1 szt
  • 4-6 jajek
  • garść świeżego tymianku
  • pół szklanki mleka
  • suszone pomidory
  • pieczarki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • tarty ser

PRZYGOTOWANIE:

  • ziemniaki pokroić i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania
  • cebulę, czosnek, pomidory i pieczarki podsmażyć na oleju, cebula powinna się zeszklić, wyłożyć na ziemniaki
  • jajka wymieszać z mlekiem i tymiankiem oraz częścią sera, posolić, popieprzyć i wyłożyć na cebulę
  • wierzch posypać resztą sera
  • zapiekać przez około 40 minut
0