JAKI OKAP WYBRAĆ

Na rynku pojawiło się wiele modeli okapów: wolnowiszące, narożne, sufitowe wyspowe i te obecnie najczęściej spotykane podszafkowe (do zabudowy). Pamiętajmy jednak ze okap, okapowi nierówny. A pod hasłem „okap ” kryją się zarówno wyciągi jak i pochłaniacze.
Czym się różnią?
Wyciągi pracują w trybie otwartym, czyli dzięki podłączeniu do systemu wentylacyjnego powietrze zasysane odprowadzane jest na zewnątrz. Pochłaniacze natomiast pracują w trybie zamkniętym. Oznacza to, że zasysane powietrze jest przepuszczane przez flirt znajdujący się w pochłaniaczu i wypuszczane z powrotem do pomieszczenia. Oczywiście skuteczniejsze są wyciągi. Pochłaniacz nie usunie z pomieszczenia wilgoci ani podwyższonej temperatury jaka wytwarza się przy gotowaniu, jedynie zlikwiduje nieprzyjemny zapach.
Najważniejszą z cechy przy doborze okapu jest jego wydajność którą określamy w m³ , czyli parametr określający jaką ilość powietrza urządzenie jest w stanie oczyścić z naszej kuchni w konkretnym czasie. Przyjęto, iż okap powinien być w stanie przewentylować powietrze całkowicie 6-12 razy w ciągu godziny (6 razy przy gotowaniu normalnym na 2-3 polach i 12 razy przy bardzo intensywnym użytkowaniu, np.: smażeniu).
Jak to obliczyć?
Pojemność kuchni obliczamy, mnożąc jej szerokość, głębokość i wysokość, np.: kuchnia o wymiarach: 4 x 4 x 2,5 m ma pojemność 40m3. Stąd wynika, że potrzebujemy okapu, który przy normalnych użytkowaniu jest w stanie wentylować 240 m3, a przy intensywnym użytkowaniu 480 m3 w ciągu godziny .
Sprawdzając wydajność urządzenia, warto rzucić okiem na głośność jego działania. Pracujący sprzęt nie powinien przekraczać bariery 65 dB. Przed zakupem należy się dokładnie dowiedzieć, czy wartość podana przez producenta dotyczy pracy na najwyższych obrotach. Jeśli nie, to może się okazać, iż sprzęt staje się bardzo głośny, gdy użytkownik zdecyduje się na maksymalną wydajność. Na parametr hałasu warto zwracać uwagę przede wszystkim, gdy kuchnia jest pomieszczeniem otwartym.
Na zakończenie warto zaznaczyć, iż okap znajdując się nad płytą grzewczą nie powinien być od niej węższy. Montując okap należy zachować odpowiednią odległość między tym urządzeniem, a kuchenką/płytą. Okap nie może krępować ruchów użytkownika i stanowić dla niego zagrożenia, zbyt niski montaż szybko stanie się uciążliwy dla domowników.