PORZĄDEK W SZUFLADZIE

Szafki kuchenne powinny być nie tylko ładnie wyglądać ale przede wszystkim spełniać określone zadania i funkcje.
Dziś zajmiemy się porządkiem w szafkach szufladowych.
Podamy kilka przykładów, jak je wyposażyć, aby zawsze panował w nich porządek i aby szuflada była przyjemna w użytkowaniu.

Pierwszym elementem kuchni są sztućce, których jest zazwyczaj dużo i najtrudniej je uporządkować. Najlepszym rozwiązaniem są tutaj różnego rodzaju organizery.
Wybór jest dość spory. Możemy wybrać różne rodzaje materiałów z których są wykonane (metalowe, plastikowe, drewniane) a także kolory, (biały, szary, czarny).

Drugim wyposażeniem kuchni najczęściej używanym są talerze.
Talerze możemy przechowywać najprostszym sposobem czyli luzem, jeden na drugim. Niestety każdy ruch szuflady może spowodować przemieszczanie i uszkodzenie.
Tutaj producenci spieszą z pomocą i proponują dwa rozwiązania.
Firma Blum proponuje uchwyt na talerze do którego wkłada się talerze jeden na drugim, łatwy do przenoszenia i bezpieczny. Mankamentem tego rozwiązania jest możliwość zastosowania tylko okrągłych talerzy.
Firma Peka natomiast proponuje wkład na sztućce, tutaj talerze ułożone są w pozycji pionowej.
Jednak również dla talerzy okrągłych.

Trzecim głównym wyposażeniem szuflad są kuchenne zapasy.
W tym przypadku mamy różnego rodzaju przegródki, które ograniczają nam przemieszczanie się elementów w szufladach.

Kuchnia w której każdy element jej wyposażenia ma swoje miejsce staje się wygodna, ułatwia i przyspiesza przygotowanie posiłków.

Zdjęcia: www.peka.pl i www.blum.pl