Ściana nad blatem – co położyć zamiast płytek?


To najczęściej chyba zadawane na grupach dyskusyjnych i forach branżowych pytanie.
Odpowiedzi też jest nie mało. Więc zacznijmy:

Szkło.
Szkło stwarza duże możliwości wykończenia powierzchni. Jest bardzo popularne i dosyć często wybierane. Decydując się na wybór szkła będziemy mieć bardzo duży wybór kolorystyczny, jak i graficzny. Szkło jest niezwykle łatwe do pielęgnacji i czyszczenia.

Tapeta.
Tapeta – coraz częściej pojawia się między szafkami w kuchni.
Najlepszym rozwiązaniem jest tapeta zmywalna, odporna na wilgoć i niepalna. Czyli powinna być to tapeta winylowa lub z włókna szklanego.
Jeżeli zdecydujemy się na zwykłą tapetę, to musimy pamiętać aby ją dobrze zabezpieczyć. Najlepszym zabezpieczeniem będzie szkło przeźroczyste.
Tapeta jest często bardzo efektownym rozwiązaniem, bo producenci oferują wzory o wysokim poziomie estetyki.

Blacha
Powinna to być to blacha ze stali nierdzewnej. Wówczas mamy pewność że użyty materiał będzie odporny praktycznie na wszystko. Jednak utrzymanie jej w czystości może być dość kłopotliwe.

Drewno lub płyty fornirowane.
Jeżeli wybieramy drewno lub fornir musimy pamiętać, aby było dobrze zaimpregnowane lub polakierowane. Zabezpieczenie przed różnymi czynnikami i substancjami występującymi podczas gotowania i użytkowania kuchni jest niezbędne. W przeciwnym przypadku może dojść do zniszczenia powierzchni.

Płyty laminowane.
Alternatywą dla drewna są różnego rodzaju płyty laminowane. Są one bardziej odporne i bardziej praktyczne.

Kamień.
Jest dobrym materiałem odpornym na zabrudzenia i działanie związków chemicznych używanych w kuchni. Dzięki gładkiej powierzchni łatwo się go czyści.
Zamiennikiem kamienia mogą być różnego rodzaju konglomeraty, czy też spieki kwarcowe.

Wybór nie jest taki trudny, jeśli mamy wizję naszej przyszłej kuchni.
Jednak najlepiej jest porozmawiać na ten temat z projektantem wnętrz.


Bogdan Hryniszyn
Projektant
+48 601 733 588
bogdan.hryniszyn@chobot.pl
www.chobotdesign.pl