drukuj

Kuchnia amerykańska – tylko do dużego domu?

Zabudowy na wzór tych zza oceanu charakteryzuje przepych i bogactwo, ale również styl związany z otwartością na gości. Dlatego tak często pojawiają się tam wyspy kuchenne, które już na dobre zagościły również w europejskich aranżacjach .

W amerykańskich kuchniach typowe jest AGD. Zawsze duże i bez zabudowy. Takie urządzenia są w stanie pomieścić duże zapasy, z których słynie ten naród. Jeśli lodówk, a to najlepiej z drzwiami typu Side – By – Side, kuchnia koniecznie gazowa z dużymi palnikami oraz kuchenka mikrofalowa jako symbol szybkiego jedzenia.

W kuchni amerykańskiej nie może zabraknąć materiałów wysokiej jakości czyli granitów, konglomeratów, marmurów, solidnych frontów często z mocnym zdobieniem, dużych ornamentów i pogrubień. Nad kuchennym blatem często pojawiają się płytki typu metro w klasycznym białym kolorze, popularna jest również mozaika. Do kuchni zazwyczaj przylega duża spiżarnia oraz tzw. kredens śniadaniowy z niedużym stołem i krzesłami.

Czy ten styl sprawdzi się w Polsce?
Coraz częściej wykonujemy tego typu meble.
Jeśli jednak mają być konsekwentnie utrzymane w stylu amerykańskim – pasują głównie do dużych pomieszczeń, czyli raczej nie sprawdzą się w mieszkaniu.

Warto przeczytać


Andrzej Jackiewicz
Projektant
+48 601 302 791
andrzej.jackiewicz@chobot.pl
www.chobotdesign.pl