ERGONOMIA W KUCHNI

Nie od dziś wiadomo że kuchnia jest sercem całego domu. To właśnie tu toczy się często, życie całej rodziny i kończy nie jedna impreza w gronie znajomych. Dlatego zanim zaplanujesz swoją kuchnie marzeń musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Ergonomia w kuchni to nie tylko trójkąt roboczy, to również sposób przechowywanie w szafkach, dodatkowy blat roboczy, oświetlenie i gniazdka elektryczne przewidziane między innymi na czajnik lub toster.

Jak więc zaprojektować kuchnie, która spełni wszystkie te wymagania? zaczynamy krok po kroku ….

Każdy z Nas już wie co to jest „trójkąt roboczy”, a jeśli nie to już wyjaśniam.

Trójkąt roboczy stanowią trzy podstawowe i najważniejsze sprzęty w naszej kuchni, czyli lodówka, zlew i płyta grzewcza. Podczas projektowania powinniśmy zachować je w odpowiedniej kolejności tak jak z reguły wykonujemy prace podczas przygotowania posiłków. W pobliżu lodówki powinniśmy pamiętać o zachowaniu minimum 40 cm blatu roboczego na który zawsze możemy swobodnie wyjąć produkty na śniadanie czy obiad. Jeśli tylko kuchnia jest większa i mamy możliwość zagospodarowania większej przestrzeni blatu, to pamiętajcie że warto z tego skorzystać, choćby po to żeby swobodnie zrobić sobie np. kanapki. W pobliżu lodówki powinien znajdować się zlew w którym możemy przenosząc ciężar ciała z nogi na nogę umyć np. pomidora na kanapki bądź mięso na kotlety. Jeżeli jesteś prawo ręczny pamiętaj żeby dla twojego komfortu po prawej stronie zlewu pojawiła się również zmywarka. W dalszej części kuchni lub na wyspie może znajdować się płyta.

Ergonomia w kuchni to nie tylko odpowiednie ustawienie wszystkich sprzętów ale również zagospodarowanie przestrzeni w szafkach. Zawsze warto przewidzieć gdzie i co będziemy przechowywać zgodnie z Naszymi przyzwyczajeniami. Zainwestuj w wyposażenie szafek typu cargo, gdzie zawsze możesz trzymać produkty sypkie tj. makaron ryż czy inne zapasy. Szuflady możesz wyposażyć w odpowiednie przegródki na sztućce lub talerze. wyposaż  swoją szafkę narożną w funkcjonalny system lemans lub magic corner w którym możesz przechowywać garnki lub talerze. Wyposażenie szafek pozwolić Ci utrzymać porządek w szafce oraz szybciej znaleźć to czego akurat właśnie potrzebujesz.

Pamiętaj również o dodatkowych gadżetach, których nie może zabraknąć w Twoje kuchni marzeń tj. wysuwany slelektor odpadów pod zlewem lub mediaport ukryty w blacie, który zawsze przyda się gdy zabraknie gniazdka roboczego albo okażę się idealnym rozwiązaniem na wyspie. Innym ciekawym rozwiązaniem są również wysuwane deski do krojenia czy dodatkowy blat roboczy. Zastosowanie tych elementów wyposażenia zdecydowanie poprawi komfort Twojej pracy w kuchni i jej funkcjonalność.

Ergonomia w kuchni to nie tylko kwestie związane z gotowaniem, to też łatwe i szybkie sprzątanie… a w tym na pewno ułatwi Ci komora podwieszanego zlewu w blacie. Jest to rozwiązanie idealne dla leniwych, którzy za pociągnięciem jednej ręki mogą sprzątnąć paproszki z blatu prosto do zlewu bez omijania uciążliwiej rantu zlewu w tradycyjnej komorze nakładanej na blat. Więc jeśli planujesz blat z kamienia, kwarcogranitu lub drewna pamiętaj o tym rozwiązaniu a a pewno docenisz jego zalety w codziennym użytkowaniu.

Jak podobają się wam nasze propozycję? o których rzeczach marzysz w swojej kuchni ? Czekamy na Wasze sugestie ….

Zdjęcia: www.peka.pl i www.blum.pl