WYSPA W KUCHNI – LUKSUS CZY ZAWALIDROGA?


Wyspa w kuchni już raczej nikogo nie dziwi. Jest bardzo praktyczna. Stanowi dodatkowy blat do pracy. Może pełnić funkcję stołu.
Wyspa kuchenna będzie najbardziej użyteczna jednak wtedy, gdy wykorzystamy jej potencjał na ukrycie sprzętu AGD.
W obrębie wyspy można zamontować płytę grzewczą i zlewozmywak. Taki układ jest bardzo wygodny, pozwala na wspólne gotowanie w gronie bliskich i znajomych, a dodatkowo nie izoluje kucharza od reszty domowników. Minusem tego rozwiązania, moim zdaniem, jest połączenie wyspy i stołu. Dlaczego? Otóż siedzenie obok zlewu nie zawsze jest komfortowe.
Jeśli planujemy wyspę w niewielkim mieszkaniu warto pamiętać o tym, że minimalny wymiar wyspy powinien wynosić 120 – 160 cm długości i 70 cm szerokości. Jeżeli wyspa jest wyposażona w barek to jej szerokość powinna wynosić 90 cm. Odległość wyspy od ciągu blatów roboczych i ścian to co najmniej 90 cm, a optymalnie 120 cm. Osobiście jestem zwolennikiem wysp, lecz niestety nie każde wnętrze pozwoli na jej adaptację z racji na gabaryt pomieszczenia.
Rozważasz uwzględnienie wyspy w swoim domu czy mieszkaniu? Zapraszamy na nasze ekspozycje – w bardzo wielu kuchniach pokazujemy wyspy kuchenne.


Andrzej Jackiewicz
Projektant
+48 601 302 791
andrzej.jackiewicz@chobot.pl
www.chobotdesign.pl