WYSPA W KUCHNI, LUKSUS CZY PRZESZKODA?

Wyspa w kuchni już raczej nikogo nie dziwi, jest bardzo praktyczna, stanowi dodatkowy blat do pracy a także może pełnić funkcję stołu. Wyspa kuchenna będzie najbardziej użyteczna gdy wykorzystamy jej potencjał na ukrycie sprzętu AGD.W obrębie wyspy można zamontować płytę grzewczą i zlewozmywak.Taki układ jest bardzo wygodny, pozwala na wspólne gotowanie w gronie bliskich i znajomych a dodatkowo nie izoluje kucharza od reszty domowników. Minusem tego rozwiązania moim zdaniem jest połączenie wyspy jako stołu gdyż siedzenie obok zlewu nie zawsze bywa komfortowe. Planując wyspę w niewielkim mieszkaniu warto pamiętać o tym że minimalny wymiar wyspy powinien wynosić 120 – 160 cm długości i 70 cm szerokości. Jeżeli wyspa jest wyposażona w barek to jej szerokość powinna wynosić 90 cm. Odległość wyspy od ciągu blatów roboczych, ścian to co najmniej 90 cm a optymalnie 120 cm. Osobiście jestem zwolennikiem wysp, lecz niestety nie każde wnętrze pozwoli na jej adaptację z racji na gabaryt pomieszczenia.