Jaką płytę do kuchni wybrać? Oto jest pytanie! Zadają sobie je często osoby, które właśnie urządzają swoją kuchnię i szukają dla siebie najlepszego rozwiązania. Jeśli chodzi o płyty grzewcze, wyróżnia się ich trzy najważniejsze rodzaje: płyty gazowe, płyty indukcyjne oraz płyty ceramiczne.
Aby dokonać prawidłowego wyboru płyty, na początek musimy sprawdzić, jakie źródło energii posiadamy w swoim mieszkaniu czy domu. Należy ustalić, czy jest to tylko gaz, czy tylko prąd, czy też mamy możliwość korzystania z dwóch źródeł energii. Jeżeli mamy dwa źródła energii, to wybór może przysporzyć nam małego dylematu.
Płyta gazowa zbudowana jest najczęściej z czterech palników, nad którymi znajduje się ruszt. To właśnie na nim stawiamy garnek do podgrzania. Palniki posiadają różne moce grzania i średnicę. Ten rodzaj płyty do kuchni zazwyczaj jest najtańszy w zakupie, a ich eksploatacja także wychodzi bardzo korzystnie, porównując ją do płyt ceramicznych czy też indukcyjnych.
Oprócz walorów finansowych, płyty gazowe charakteryzują się szybką możliwością regulacji siły grzania, jak i coraz bardziej wyszukanym designem. Dodatkowo posiadają zabezpieczenia przeciw wypływowe gazu.
Na rynku, oprócz tradycyjnych płyt gazowych zbudowanych z palników i rusztu z otwartym płomieniem grzewczym, można zakupić płyty, które posiadają płomień schowany pod panelem szklanym. Jest to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Kupując płytę, gazową powinniśmy też zwrócić uwagę na to, aby w kuchni była należyta wentylacja.
Płyta taka posiada gładką ceramiczną powierzchnię, łatwą do czyszczenia. Pod powierzchnią znajdują się elementy grzejne, które składają się ze spirali elektrycznej lub rzadziej lampy halogenowej. Najnowsze płyty ceramiczne do kuchni charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie ceramicznej, podobnie jak na gazowej, mamy wyodrębnione pola grzejne. Pól może być 4 lub więcej. Zaletą płyt ceramicznych jest łatwość sterowania za pomocą przycisków dotykowych oraz zabezpieczenie przed włączeniem ich przez dzieci. W płytach ceramicznych mogą znajdować się również timery czy też czujniki smażenia i gotowania.Jeszcze niedawno płyty takie należały do najbardziej popularnych w naszym kraju.
Ostatnim rodzajem płyt, na które warto zwrócić uwagę, są płyty indukcyjne. Ich działanie oparte jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Płyty indukcyjne grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne. Co więcej, płyty te wymieniają energię miedzy generującymi je cewkami a garnkiem. Szybkie zmiany tego pola powodują powstanie w naczyniu prądów wirowych, co powoduje rozgrzanie garnka, a co za tym idzie podgrzewanie potrawy. Plus płyt indukcyjnych jest taki, że nagrzewają się one do takiej temperatury, ile ciepła odda garnek.
Najważniejszą zaletą takiej płyty jest natomiast szybsze gotowanie i smażenie przy niższym zużyciu energii, łatwiejsze czyszczenie i większe bezpieczeństwo. Płyty indukcyjne nie zadziałają bowiem bez ustawionego na nich garnka czy patelni.