Przymierzając się do zakupu mebli kuchennych, warto zorientować się w różnych możliwościach i ofertach. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na zabudowę pod wymiar, meble modułowe czy też gotowy zestaw szafek, na meble nowoczesne, angielskie, loftowe, skandynawskie lub jeszcze inne, koniecznie musimy się zastanowić, z czego powinny być wykonane fronty w kuchni. Współcześni producenci pod względem materiału wykonania oferują różne rodzaje frontów mebli kuchennych. Jakie? Czym się od siebie różnią? Jakie są ich zalety i wady? Jakie fronty wybrać do kuchni?
Nie ulega wątpliwości, że to fronty w kuchni przede wszystkim decydują o estetyce mebli. Jedne wyglądają korzystniej od drugich, ale też inne pasują np. do kuchni nowoczesnych, inne do angielskich. Ponadto, poszczególne rodzaje frontów mebli kuchennych różnią się poziomem odporności na wilgoć, wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, a także zalecanymi sposobami czyszczenia i pielęgnacji. Oczywiście im wyższa jakość, dłuższa trwałość, lepsze parametry, tym cena drzwiczek wyższa. Wobec tego, jakie fronty wybrać do kuchni?
Zastanawiając się jakie fronty wybrać do kuchni na pewno warto wziąć pod uwagę dostępne rodzaje frontów mebli kuchennych, a przynajmniej te najpopularniejsze, najbardziej polecane), rozważyć zalety i wady poszczególnych oraz przemyśleć, jakie są nasze indywidualne preferencje. Fronty w kuchni mogą być wykonane z płyty MDF (foliowanej, lakierowanej lub laminowanej), ze sklejki drewnianej lub fornirowane. Drzwiczki z płyty MDF pokrytej folią PVC to jedne z najtańszych, a przez to najczęściej kupowane. Zaletą tego materiału jest to, że można produkować z niego zarówno fronty gładkie, jak i gięte czy frezowane, a także duży wybór, co do kolorów i wzorów samej folii PVC. Niestety, takie fronty nie są zbyt odporne na działanie wysokich temperatur, w związku z czym przy piekarniku, płycie grzewczej, mikrofali czy też przy zmywarce z czasem mogą utworzyć się wybrzuszenia. Niskiej jakości frontom z foliowanej płyty MDF będzie też szkodziła wilgoć. Znacznie lepszą jakością cechują się fronty z laminowanej płyty MDF, które są bardzo twarde, a także odporne na uszkodzenia mechaniczne, promienie UV, wysokie temperatury i wilgoć. Posiadają również właściwości antystatycznych. Są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej i w wielu wzorach, lecz jedynie gładkie. Ostatnim rodzajem frontów mebli kuchennych z płyty MDF są fronty lakierowane, które mogą być gładkie, frezowane, a nawet z uchwytami krawędziowymi, do tego matowe, półmatowe lub błyszczące. Są odporne na wysokie temperatury i łatwe w czyszczeniu, choć bardzo szybko tworzą się na nich zabrudzenia. Niestety, wykazują też niską odporność na uszkodzenia mechaniczne (uderzenia, zarysowania), przy czym są dość drogie. W przypadku drewnianych frontów w kuchni do wyboru mamy te, ze sklejki i fornirowane. Decydując się na pierwszą opcję, powinniśmy upewnić się, czy drzwiczki są wykonane ze sklejki wodoodpornej (zabezpieczone lakierem, woskiem lub olejem). Dużym plusem takich mebli jest stosunkowo niska cena, trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, natomiast minusem to, że powinno się je regularnie impregnować. Ostatnimi spośród prezentowanych tu rodzajów frontów mebli kuchennych są fronty fornirowane. Takie drzwiczki co prawda nie są w całości wykonane z litego drewna, za to posiadają cienką warstwę naturalnego drewnianego forniru, który jest sprasowany z płytą MDF, sklejką drewnianą lub płytą wiórową. W porównaniu do wszystkich pozostałych są one bardzo eleganckie. Niestety nie nadają się do kuchni, gdzie panuje duża wilgoć, nie są zbyt odporne na wysokie temperatury i promienie UV, a przy tym wszystkim są dość drogie.