drukuj

Płyta indukcyjna czy gazowa?

Płyty gazowe i indukcyjne są obecnie najczęściej wykorzystywane w polskich kuchniach i chyba nie trzeba przekonywać już nikogo, że płyta grzewcza to jedno z najważniejszych urządzeń w tych pomieszczeniach. Wybierając najlepszy model do zabudowy, należy wziąć pod uwagę kwestie, takie jak: istniejące przyłącza i koszty urządzenia. Warto też zastanowić się nad naszym stylem życia i preferencjami kulinarnymi.

Przed wyborem najlepszej opcji polecamy też lepiej poznać te urządzenia, gdyż jest istnieje między nimi całkiem sporo różnic.

Płyty indukcyjne – co warto o nich wiedzieć?

Płyta indukcyjna to rodzaj płyty elektrycznej, gdzie dodatkowo wykorzystywane jest zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Urządzenie przetwarza energię w ciepło nie na płycie, lecz w dnie naczynia. Do korzystania z płyty indukcyjnej konieczna jest trójfazowa instalacja elektryczna.

 

Zalety płyty indukcyjnej:

  • jest bezpieczniejsza niż płyta gazowa (mniejsze zagrożenia ognia),
  • pozwala na krótszy czas gotowania,
  • dopływ prądu jest odcinany zaraz po zdjęciu z niej garnka,
  • posiada zaawansowane sterowanie,
  • dyskretny wygląd.

Wady płyty indukcyjnej:

  • płyty indukcyjne są droższe od gazowych,
  • wymagają stosowania naczyń z metali ferromagnetycznych,
  • ich stosowanie wiąże się z większą opłatą za prąd.

Płyty gazowe – co warto o nich wiedzieć?

Płyty gazowe to rozwiązanie, które cenią osoby lubiące gotować tradycyjnie, na tzw. „żywym ogniu „. Do zainstalowania płyt konieczne jest podłączenie budynku do sieci gazowej, ale ewentualnie można korzystać też z gazu w butlach. To jednak wymaga dodatkowego miejsca na jej przechowywanie, co należy wziąć pod uwagę projektując kuchnię. Płomień w opisywanym urządzeniu jest otrzymywany w wyniku spalania gazu wydobywającego się z palników. Na rynku mamy trzy rodzaje płyt gazowych: emaliowane, ze stali nierdzewnej i z hartowanego szkła.

 

Zalety płyty gazowej:

  • prosta obsługa,
  • niski koszt gotowania,
  • niewielka podatność płyty na awarie,
  • lepszy smak potraw.

Wady płyty gazowej: 

  • długi czas gotowania,
  • opalanie garnków,
  • brak możliwości instalacji w otwartych pomieszczeniach i tych, w których się śpi, np. kawalerkach z aneksem kuchennym,
  • konieczność regularnego czyszczenia palników kuchennych,
  • w trakcie gotowania nagrzewa się także płyta i ruszt.

 

W razie pytań i wątpliwości, które nasuwają się w związku z wyborem płyty w trakcie remontu lub urządzania nowej kuchni, zapraszam na moje dyżury w Fabryce Wnętrz Chobot jak i w Warszawie na ul. Kłobuckiej 23b.

Warto przeczytać


Andrzej Jackiewicz
Projektant
+48 601 302 791
andrzej.jackiewicz@chobot.pl
www.chobotdesign.pl