drukuj

Tarta z truskawkami i białą czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • kilka łyżek ksylitolu

Wykonanie:

  • masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, ksylitol i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
  • naczynie do tarty smaruję masłem
  • ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę
  • piękę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut

Krem – składniki:

  • tabliczka białej czekolady (może być słodzona stewią)
  • śmietanka 36% do ubijania 100 g
  • serek mascarpone 250 g

Krem – wykonanie:

  • śmietanę ubijam w jednym naczyniu
  • w drugim naczyniu łączę i ubijam mascarpone z rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej czekoladą
  • łączę obie masy i wykładam na upieczony spód tarty, na wierzchu układam truskawki
0