drukuj
Tarta z truskawkami i białą czekoladą
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1 jajko
- kilka łyżek ksylitolu
Wykonanie:
- masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, ksylitol i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
- naczynie do tarty smaruję masłem
- ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę
- piękę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut
Krem – składniki:
- tabliczka białej czekolady (może być słodzona stewią)
- śmietanka 36% do ubijania 100 g
- serek mascarpone 250 g
Krem – wykonanie:
- śmietanę ubijam w jednym naczyniu
- w drugim naczyniu łączę i ubijam mascarpone z rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej czekoladą
- łączę obie masy i wykładam na upieczony spód tarty, na wierzchu układam truskawki