drukuj
Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 100 g mąki (może być orkiszowa jasna)
- 1 jajko
- kilka łyżek ksylitolu
- 3-4 łyżki kakao
Wykonanie:
- masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, ksylitol, kakao i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
- naczynie do tarty smaruję masłem
- ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę
- piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut
Krem – składniki:
- śmietanka 36% do ubijania 200 g
- serek mascarpone 250 g
- 5-6 łyżek kakao
- 5-6 łyżek ksylitolu
Krem – wykonanie:
- śmietanę ubijam z ksylitolem, dodaję mascarpone i kakao i też ubijam
- gotową masę wykładam na ciasto, wstawiam do lodówki na pół godziny
- wierzch dekoruję truskawkami