drukuj

Tarta czekoladowa z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki (może być orkiszowa jasna)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek ksylitolu
  • 3-4 łyżki kakao

Wykonanie:

  • masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, ksylitol, kakao i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
  • naczynie do tarty smaruję masłem
  • ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę
  • piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut

Krem – składniki:

  • śmietanka 36% do ubijania 200 g
  • serek mascarpone 250 g
  • 5-6 łyżek kakao
  • 5-6 łyżek ksylitolu

Krem – wykonanie:

  • śmietanę ubijam z ksylitolem, dodaję mascarpone i kakao i też ubijam
  • gotową masę wykładam na ciasto, wstawiam do lodówki na pół godziny
  • wierzch dekoruję truskawkami
0