drukuj

Australijski Sernik Cytrynowy

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka orzechów pistacjowych
  • ¾ szklanki płatków kukurydzianych
  • 50 g. cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła.

NADZIENIE:

  • 500 g. twarogu sernikowego (dobrze zmielony)
  • 500 g. świeżego sera risotta
  • 4 duże jaja
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka ( 400 g)
  • ¼ szklanki cukru
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:

  1. Opiekamy orzechy pistacjowe na złoty kolor, na patelni lub w mikrofali.
  2. Robotem kuchennym lub blenderem rozdrabniamy orzechy, płatki kukurydziane oraz cukier, aż będą dokładnie zmielone. Dodajemy masło i miksujemy, aż okruchy będą w pełni nawilżone. Taką masę rozprowadzamy na dnie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica ok. 24 cm).
  3. Całość schładzamy, aż zastygnie.
  4. Miksujemy twaróg z serem ricotta do uzyskania gładkiej masy, nastepnie pojedynczo wrzucamy jaja, ubijając dokładnie. Wciąż ubijając wlewamy wąskim strumieniem całe skondensowane mleko. Dodajemy cukier i ubijamy, aż składniki dokładnie się wymieszają.
  5. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i starannie miksujemy.
  6. Przelewamy masę do tortownicy i przez 10 minut pieczemy w temp. 200*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy około 1 godz. (czas może być różny w zależności od średnicy tortownicy i piekarnika należy pilnować – ja piekłem około 1,5 godz.).

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do ostygnięcia.Po ostygnięciu ciasto wkładamy do lodówki. Jemy schłodzone.

UWAGA – ciasto możemy również zrobić bez spodu, czyli pomijamy prace z tym związane.

Ja zrobiłem z orzechami było bardzo dobre.

Przepis: Tamara Milstein- „Najlepsze ciasta świata”

Życzę smacznego,

Bogdan Hryniszyn

P.S- Książka rewelacyjna za niedługo nowe wykonane przepisy.

0