drukuj

Babka Ziemniaczana

Ciąg dalszy kulinarnej podróży po Podlasiu. Babka ziemniaczana – to jedno z dań sztandarowych, bardzo popularne w wielu wersjach. Moja jest dość specyficzna – zdecydowałam się zetrzeć ziemniaki na zwykłej tarce, przez co konsystencja nie była zbyt jednolita. No i jeszcze śmietana – dodałam prawie pół litra – powiedzmy, że moja babka jest babką w wersji bogatej ;-)

Ziemniaki surowe należy zetrzeć. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, przysmażonym boczkiem, jajkami, startym serem, śmietaną, mąką i solą. I zapiekać w piekarniku przez godzinę.

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki – 1 kg
  • śmietana – 400 ml
  • cebula
  • boczek – 300 g
  • starty ser (trochę)
  • mąka (odrobina)
  • 3 jajka
  • sól
0