drukuj

Boczniaki z Szałwią

Boczniaki. Jedyne grzyby oprócz pieczarek dostępne przez cały rok. Łatwe do kupienia, są w ofercie zwykłych delikatesów. Idealne jako dodatek do potraw czy przystawka.

Szałwia. Zioło, które jest w stanie przetrwać w ogrodzie Polską zimę. Dość łatwe w pielęgnacji. Oczywiście świeżą szałwię też można nabyć przez cały rok w delikatesach. Ma intensywny smak, idealnie smakuje …smażona na maśle lub oliwie.

Boczniaki i szałwia. Połaczenie zaproponowane przez Agnieszkę Kręglicką. Idealne.

Składniki (na dwie osoby):

  • boczniaki (opakowanie lub 250 gram)
  • listki świeżej szałwi
  • cebula i czosnek
  • bułka tarta
  • parmezan tarty
  • oliwa

Przygotowanie:

Boczniaki układamy w naczyniu do zapiekania. Na patelni na oliwie smażymy cebule pociętą w piórka, wyciśnięty czosnek, szałwię. Dodajemy tartą bułkę i parmezan. Sosem polewamy grzyby i wstawiamy do piekarnika. Dosłownie na chwilę – 10-15 minut.

Smakują świetnie same, ze świeżym pieczywem lub z sałatką (np. rucola, pomidorki cherry, oliwki, vinagret).

0