Udany pomysł. Doskonałym akcentem jest zarówno duża ilość koperku (dodałam aż dwa pęczki), jak i rukolowe pesto zapieczone na wierzchu. Kurki w masie z mascarpone nie straciły koloru, tak więc polecam potrawę także na jakieś troszkę bardziej wymagające okoliczności typu goście. Oczywiście w wersji z makaronem cannelloni wykonanie jest jednak dość czasochłonne, być może w wersji lazania byłoby szybciej.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam śmietaną, także wierzch zapiekanki. Jeśli używam śmietany mogę krócej gotować makaron cannelloni, dzięki czemu łatwiej go napełnić nadzieniem.
Kurki. Ciężko je zastąpić czymś innym, w związku z tym danie typowo sezonowe.
SKŁADNIKI:
makaron cannelloni
2 pęczki koperku
kurki
masło
śmietana 18% małe opakowanie
serek mascarpone 500g
świeży tymianek
mozarella
2 jajka
sól, pieprz
rukola
oliwa
czosnek
tarty parmezan
WZKONANIE:
cannelloni obgotowuję przez 1/3 czasu podanego na opakowaniu
masę do wypełnienia makaronu przygotowuję z podduszonych na maśle kurek, koperku i tymianku, serka mascarpone, startej mozarelli i jajek, na koniec solę i pieprzę
pesto do zapieczenia na wierzchu to zmiksowane w blenderze rukola i czosnek z oliwą i tartym parmezanem
naczynie do zapiekania smaruję śmietaną, podobnie jak wierzch zapiekanki
każdą z rurek nabijam masą, układam w naczyniu do zapiekania, na wierzch nakładam śmietanę, potem pesto