drukuj

Cannelloni z Sosem Bolońskim i Kurkami

Typowa potrawa tym razem przez mnie nieco zmodyfikowana. Do sosu bolońskiego dodałam świeżo zebrane kurki oraz …krewetki. Krewetki polecam tylko tym co lubią, natomiast kurki są super.

Jak zwykle z canelloni dużo roboty, choć wprawa czyni mistrza. I chyba są jednak łatwiejsze niż lazanie…

Natomiast dużo dał sposób gotowania. Rozgryzłam go. Cannelloni trzeba gotować połowę czasu podanego na opakowaniu. Wtedy do zapiekania wychodzą idealnie. Nie za suche i nie bezkształtne.

SOS:

  • 400 g mięsa mielonego (dowolne)
  • 2 drobno poszatkowane cebule
  • 1 wyciśnięty czosnek
  • miseczka drobno posiekanych kurek
  • sos pomidorowy
  • sos sojowy
  • oregano, tymianek
  • 100 g posiekanych krewetek

Wszystkie składniki sosu usmażyć na patelni na oliwie. Cannelloni ugotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu w wodzie z solą i oliwą. Cannelloni napełnić sosem, ułożyć w naczyniu polanym sosem pomidorowym, sos pomidorowy również umieścić na wierzchu. Posypać startym serem (żółty lub/i mozarella). Zapiekać w 180 – 200 stopniach aż się zarumieni.

0