drukuj

Cappellini z Porem

Kolejny pomysł na zapiekankę z włoskiej książki kucharskiej. Baza: makaron cappellini, cieniutkie niteczki. Jako dodatek sos z pomidorów.

ZAPIKANKA:

  • makaron cappellini (pół opakowania)
  • suszone pomidory w oliwie (60 g)
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • śmietana
  • 2 jajka
  • parmezan
  • sól, pieprz, oregano

Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oliwie smażymy pora i dodajemy suszone pomidory. Po podsmażeniu wszystko mieszamy z makaronem. Dodajemy śmietanę, jajka, przyprawy. Wkładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy parmezanem i zapiekamy, aż się wierzch zarumieni.

SOS POMIDOROWY:

  • wyciśnięty czosnek
  • drobno pokrojona cebula
  • pomidory lub sos pomidorowy

Na patelni na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą. Wrzucamy drobno pokrojone pomidory lub sos pomidorowy lub jedno i drugie ;-)

0