drukuj

Chłodnik z Figami i Granatem

Jeśli mam odpowiedzieć, jaka jest największa korzyść z upałów, uczciwie mogę stwierdzić: chłodnik. Wypada go zrobić wyłącznie w upał, gdy jest zimno, nie pasuje.

Granat, za sprawą Malki Kafki, gospodyni programu Koszer Macher, wszedł na stałe do mojego chłodnikowego repertuaru. Chrupie lepiej niż rzodkiewka i ma słodkawo intrygujący smak.

Słodkie akcenty w chłodniku nie są złe, stąd dziś figi jako dodatek. Nie dostałam świeżych, więc są suszone, pokrojone cieniutko i obsmażone na patelni.

SKŁADNIKI:

  • kefir
  • koperek (duuużo)
  • ogórki starte na tarce
  • wyciśnięty czosnek
  • nasiona granatu
  • jajka ugotowane na twardo
  • suszone figi obsmażone na patelni

Wszystko wymieszać ;-) Dla efektów wizualnych wybrany składnik zosatwićdo dekoracji.

0