Przygotowujemy tortownice –średnica ok. 24 cm- wykładamy ją papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i siekamy miąższ, następnie łączymy z daktylami, sodą oczyszczoną i wrzącą wodą, po czym całość odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło i cukier na lekką masę, następnie dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i dokładnie ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do maślanej masy, na przemian z przygotowanymi owocami (woda z owoców również)
Przelewamy całość do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60 minut.
W tym samym czasie przygotowujemy masę na wierzch ciasta. Podgrzewamy w rondlu masło i mleko, następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe i gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej masy.
Gdy Ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika i polewamy przygotowaną masą. Z powrotem wstawiamy ciasto do piekarnika na 15 minut. W razie potrzeby opiekać wierzch ciasta, aby przyciemnić kolor.
Pozostawiamy ciasto w tortownicy do ostygnięcia, a następnie podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.