drukuj

Cymes

Cymes to po prostu coś pysznego, smakowitego, nadzwyczajnego, niecodziennego.

Chyba najlepszy cymes jest przygotowywany na Podlasiu, w Tykocinie, w restauracji Tejsza obok synagogi.

Równie smaczną potrawą, zwaną gulaszem afrykańskim, ale z akcentami cymesowymi, poczętowała nas pani Malka Kafka po nagraniu kolejnego odcinka Koszer Macher, który powstawał na naszej ekspozycji.

Czerpiąc z tych inspiracji opracowałam swój własny przepis. Jak zwykle prosty…

SKŁADNIKI:

  • wołowina
  • marchewka
  • cebula
  • bakłażan
  • czosnek
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • suszone figi
  • curry
  • kmin rzymski

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokrojone w kostkę obsmażam w dużym garnku na oliwie. Dodaję drobno pokrojone warzywa, bakalie, przyprawy i duszę około dwóch godzin. Serwuję z ryżem. Po prostu cymes…

0