drukuj

Cymes z Kolendrą

Lubię słodkie mięso z suszonymi owocami. Dlatego często je szykuję, ale zawsze troszkę na inny sposób. Dziś z ziarenkami kolendry, które mają taki fajny smak po rozgryzieniu.

SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka pocięta na spore kawałki
  • gulasz wołowy około pół kilo
  • 1,5 kg marchwi pokrojonej w dość duże kawałki
  • 1 kg cebuli
  • bakłażan
  • suszone śliwki
  • rodzynki
  • curry
  • tarty imbir
  • kmin rzymski
  • chili
  • sól
  • kolendra

Najpierw obsmażam na jednej patelni mięso, a na drugiej marchew. Wrzucam do garnka i duszę. Obsmażam cebulę i bakłażana i też dodaję do garnka. Dorzucam śliwki, rodzynki, przyprawy. Gulasz duszę w garnku około dwóch godzin.

Danie nawiązuje do tradycyjnej kuchni żydowskiej z rejonu Podlasia.

0