drukuj

Czekoladowa Tarta z Truskawkami i Malinami

CIASTO:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • wszystkie składniki wymieszać i zagnieść (masło może być stopione), wyłożyć do naczynia do zapiekania i zapiec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni

MASA:

  • 500 g mascarpone
  • bita śmietana z 250 g kremówki i 2 łyżek cukru (opcjonalnie, zamiast bitej śmietany kogel – mogel z czterech żółtek i 8-miu łyżeczek cukru)
  • stopiona w rondelku tabliczka gorzkiej czekolady wymieszana z dwoma łyżkami śmietany
  • wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na upieczony spód tarty
  • na wierzchu ułożyć owoce, mogą być truskawki, maliny, ale i każde inne według smaku i sezonu
0