drukuj

Dorsz z Frytkami

Wreszcie można zjeść posiłek na werandzie… Wiosenna zieleń jest soczysta, wręcz fluorescencyjna… To raptem kilka dni, potem kolory przygasną, zblakną, zakurzą się. Zieleń młodziutkiej trawy cieszy oko, zafascynowała mnie także zieleń młodych …jagód. Rosną ich u mnie w lesie całe pola, ale teraz mają taki niesamowity, krzykliwy kolor. Trzeba się nacieszyć widokiem, bo szybko minie.

I jest na tyle ciepło, by bez nerwów usiąść na werandzie…

Danie proste i pyszne to dorsz z frytkami. Frytki mrożone, upieczone w piekarniku. Zielona sałata z vinagretem. A do ryby sos curry i kaparowy ze szczypiorkiem…

fish and chips

RYBA:

  • mrożonego dorsza posypujemy przyprawą do ryb, solą, pieprzem i skrapiamy lemonką
  • wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy połówki cebuli, suszone pomidory, papryczkę chili przekrojoną na pół i kawałek obranego korzenia imbiru
  • pieczemy około 50 minut

FRYTKI

  • według przepisu na opakowaniu

SOSY

  • majonez z curry – mieszamy oba składniki
  • kaparowy – kapary mieszamy z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem

SAŁATA

  • zieloną sałatę myjemy, rwiemy na drobne kawałki i skrapiamy sosem vinagret
0