drukuj

Falafel

Falafel z dużą ilością natki pietruszki. Według koncepcji Agnieszki Kręglickiej, trochę inny niż każdy jadł w barze. Dodatkowo doprawiony kuminem. Kumin ma charakterystyczny smak, nie każdy go polubi, ale dla mnie jest super, warto spróbować.

Jako dodatek sos z tahini. Tahini, czyli pasta z sezamu jest do nabycia w Kuchniach Świata. Generalnie nie tak łatwo ją dostać gdzie indziej, dlatego istnieje też opcja samodzielnego jej przyrządzenia z ziaren sezamu, które należy uprażyć na patelni i zmiksować w blenderze z oliwą i wodą.

FALAFEL:

  • 2 szklanki ciecierzycy (namoczona przez noc w wodzie lub z puszki)
  • dużo natki pietruszki (nawet kilka pęczków)
  • dużo świeżej mięty
  • czosnek
  • 2 cebule
  • kumin, chili, sól, pieprz
  • odrobina mąki

Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Z masy zrobić kulki i usmażyć na głębokim oleju.

SOS TAHINI:

  • tahini
  • sok z limonki lub cytryny
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • sól
  • odrobina wody

Wszystkie składniki wymieszać, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do śmietany.

0