drukuj

Fondue Czekoladowe z Chili

Fondue czekoladowe to najlepszy deser, jaki można sobie wyobrazić. W gorącej, płynnej czekoladzie maczamy ulubione owoce: zimą banany, brzoskwinie z puszki, winogrona, latem: truskawki i maliny. Do czekolady dodaję chili. Wtedy ma cudownie pikantny smak.

zdjęcie chili

Jeszcze parę słów o chili. Inspiratorką połączenia czekolady z ostrą papryczką jest Malka Kafka, która prowadzi ona w Warszawie restaurację Tel Aviv oraz program Koszer Macher (na kanale Kuchnia Tv). Zdjęcia do programu są nagrywane na naszej ekspozycji w Chobocie. W jednym z odcinków zaproponowała budyń czekoladowy z chili. Fondue to kolejny pomysł na czekoladowe, piekielne niebo w gębie.

zdjęcie chili i czekolady

Wykonanie fondue. Najpierw trzeba przygotować wszystkie produkty:

  • czekoladę (mogą być różne rodzaje, dobrze, jak jest i mleczna i gorzka), około 400 gram na cztery osoby
  • mleko (do zagotowania)
  • rum lub spirytus
  • chili drobniutko pokrojone
  • owoce według uznania i pory roku, mogą być też suszone

zdjęcie krojenia chili       

Do rondelka wlewam mleko, gotuję, dodaję czekoladę, rozpuszczam ją. Na koniec dodaję alkohol i drobno posiekane chili.

zdjęcie gotowanej czekolady    zdjęcie chili dodanego do czekolady

Gotową masę przelewam do naczynia do fondue i ustawiam na palniku. Powinno być mniejsze niż do fondue serowego, obecnie łatwo je dostać w sklepach z akcesoriami.

zdjęcie winogron     zdjęcie fondue czekoladowego

Owoce podaję w małych miseczkach, tak aby wszyscy goście mogli je łatwo sięgnąć.

0